We moeten vrijen, dansen en rennen

By Alexander Koene

Happiness is maakbaar. Je kunt er zelf veel aan doen. Zelfs als het door omstandigheden even tegen zit, kun je er voor zorgen dat je je snel weer beter voelt. Door te vrijen, dansen of rennen komen er sapjes in je brein waardoor je je happy voelt. Die 'happy juices' gaan je hele lichaam door. Elke cel wordt er gelukkig door. Positieve initiatieven maken blij.

Bij veel organisaties is de behoefte aan geluk hoog. Werk is voor veel mensen een noodzakelijk kwaad. Recent onderzoek van Gallup toont aan dat zo'n 8 van de 10 medewerkers niet positief betrokken is bij het werk. Ze werken louter voor het geld. En zo'n 3 van de 10 medewerkers werkt actief tegen. Mensen doen niet wat ze eigenlijk zouden willen doen. Ze zeggen ook niet wat ze denken. Ze volgen instinctief het gedrag van het collectief. Een nobeler doel dan geld verdienen is er meestal ook niet. Niet opvallen, doe wat je moet doen en volg de bedrijfsreglementen. Zelfs hechte vriendschappen op het werk zijn ongewenst. Werk is voor vele mensen een functionele noodzaak. Dag in dag uit, jaar in jaar uit. Een aaneenschakeling van routines waarin uiteindelijk iedereen ongelukkig wordt. Volgens het CBS en TNO loopt 1 op de 7 werknemers met burn-out klachten rond. We proberen zulke organisaties weer in beweging te brengen. Ze een doel te geven wat de moeite waard is. We proberen gedrag te stimuleren waar medewerkers en klanten gelukkig van worden. We geven ze een merk waar ze trots op kunnen zijn. En als dat lukt, daar word ik dan weer gelukkig van.

Een van mijn beste vrienden ligt sinds enige maanden in scheiding van zijn vrouw. Een nare ervaring waar ik zelf een jaar of 6 geleden ook doorheen ben gegaan. Mijn vriend was er de hele tijd mee bezig, hij verweet zichzelf van alles, hij was boos, maakte zich zorgen, was vol onbegrip en hij voelde zich alleen en verlaten. Zijn leventje vol huwelijkse routines was ingestort.

Toen ik jaren geleden zelf min of meer in de goot lag - zo voelt zo’n vechtscheiding - was mijn vriend er voor me. Hij nam me lekker mee uit eten, we scheurden in zijn vintage Porsche of we voeren op zijn boot over het IJsselmeer. Dit keer wilde ik er voor hem zijn. Ik heb hem als sports trainer/coach gestimuleerd om te gaan hardlopen. Eerst heel langzaam en voorzichtig. Stukkie wandelen en dan joggen. Maar wel meerdere keren per week. En heel langzaam opvoeren. Na een paar maanden loopt hij nu makkelijk 5 soms 6 of 7 km in een tempo wat ik als personal trainer maar net kan bijhouden. Na zo’n half uurtje sporten vraag ik hem hoe hij zich voelt. Hij kan dan niet geloven dat hij zich nog kort daarvoor zo verdrietig voelde.

Ik weet het zeker, geluk is maakbaar. Maar je moet er wel zelf wat aan doen.

Bron:
Gallup State of the Global Workplace
CBS en TNO Burnout klachten

Alexander Koene