#niksteverbergen

IMG_4911.jpg

Op vrijdag 15 februari zijn we met een aantal klanten naar de première van #niksteverbergen van De Verleiders in Theater Carré gegaan. De voorstelling begon meteen met een grap over het optreden van De Verleiders bij De Wereld Draait Door, wat nogal wat commotie had veroorzaakt. Ter promotie van hun nieuwe voorstelling #niksteverbergen gaven zij bij DWDD een sneak peek over hoe de overheid, bedrijven en inlichtingendiensten de privacy schenden door ons internetgedrag nauwkeurig in de gaten te houden. Allerlei data-experts gingen hiervan direct op hun achterste poten staan en zelfs minister van Ollongren schoot in de verdediging voor de AIVD.

We leven in een wereld waarin je denkt geen geheimen te hebben, totdat je erachter komt wat grote bedrijven allemaal met jouw informatie doen en hoeveel ze eigenlijk over je weten. Je denkt dat je niks te verbergen hebt voor deze bedrijven, maar waarschijnlijk heb ook jij geheimen waarvan je niet eens wist dat je ze had! Het nieuws wat je te zien krijgt bijvoorbeeld, wordt bepaald door je eerdere clicks, je recente maar ook je eerdere aankopen, de plek waar je woont en werkt en de plekken waar je komt. Op basis hiervan kan een volledig profiel worden opgesteld over wat voor een persoon jij bent, wat je leuk en lekker vindt en wat voor een plekken je bezoekt. De Verleiders noemen de smartphone dan ook wel: de sarcofaag van onze ziel.

Voordat social media zo groot werd, was er een tijd waarin er een duidelijk onderscheid was tussen wat nieuws was en wat commercieel was. Kranten en journalisten verkondigden betrouwbaar nieuws en andere soorten media waren vaak commercieel. De nieuwe technologieën die ontstonden gaven hoge verwachtingen, maar blijken ook negatieve effecten te hebben. Tegenwoordig is het onderscheid tussen goed en kwaad vager geworden. De lijn tussen betrouwbaar nieuws en commerciële berichten is dun geworden: Facebook staat vol met ‘fake news’ en ander nieuws wat je te zien krijgt op je Facebook feed is gebaseerd op je persoonlijke profiel. Hierdoor is ook het onderscheid tussen goed en kwaad onduidelijk geworden. Dit is de nieuwe realiteit waar we in leven. Bij BR-ND vinden we het belangrijk om hier bewust naar te handelen en daarom willen we ook liever niet werken voor merken die niet via het internet het publiek misleiden en manipuleren.

Gelukkig zijn er ook nieuwe media bedrijven die het anders aanpakken in deze moderne tijd. De Correspondent bijvoorbeeld is een onafhankelijke en advertentievrije journalistieke website. Zij gebruiken de nieuwe sociale mogelijkheden niet voor machtsvergroting of eigen belang, maar voor het verspreiden van objectief en betrouwbaar nieuws.

Wij hebben er overigens het volle vertrouwen in dat er een tegenreactie en positieve verschuiving plaats gaat vinden. Mede door zo’n stuk als #niksteverbergen van De Verleiders. Zij zetten op een theatrale manier de overheidscommissies te kijk, hier is sprake van gekonkel, onderlinge chantage, baantjesjagerij en gesjoemel met cijfers. Op deze manier wordt het belang van de rol van de creatievelingen in onze samenleving benadrukt. Zij kunnen als “narren van de samenleving” met verbaal geweld allerlei complottheorieën uiteenzetten die veel meer impact op het publiek hebben, dan wanneer wij “gewone” mensen dit zeggen. Zij stellen maatschappelijke thema’s op een scherpe manier ter discussie, waardoor De Verleiders het bijvoorbeeld voor elkaar krijgen om tot twee keer toe bij DWDD, het op drie na meest gekeken tv-programma in Nederland, uitgenodigd te worden om te praten over dit onderwerpen. De media zou juist gebruikt moeten worden om deze wereld een betere plek te maken!

Piri Bodon